Hier nog eens de belangrijkste voordelen opgesomd:
De milieuvoordelen van kleinschalige vergisting beperken zich niet enkel tot de productie van hernieuwbare energie. De reststromen van het bedrijf worden meteen afgevoerd naar de vergistingsinstallatie, waardoor de omgevingshinder beperkt blijft. Pocketvergisters zorgen ook voor een sterke daling in de uitstoot van broeikasgassen. Broeikasgassen die ontstaan bij de opslag van mest worden nu (grotendeels) opgevangen en gevaloriseerd in de bioreactor.
Het energieverbruik is een aanzienlijke kost op landbouwbedrijven. Kleinschalige vergisting biedt een manier om meer zelfvoorzienend te worden door je eigen groene elektriciteit en warmte op te wekken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de sterk fluctuerende energieprijzen. In tegenstelling tot andere vormen van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie, zorgt vergisting bovendien voor een constante energieproductie, ongeacht de weersomstandigheden.
In vergelijking met andere hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens, biedt vergisting het voordeel dat de energieproductie gedurende de dag enigszins stuurbaar is. Daarnaast is het onafhankelijk van weersomstandigheden, wat zorgt voor een productie die 7 dagen per week en 24 uur per dag kan doorgaan.
Digestaat is een hoogwaardige meststof met hogere kwaliteit dan de oorspronkelijke biomassa, omdat de stikstof beter en sneller door het gewas kan worden opgenomen. Je kunt digestaat direct op het land toepassen of verder verwerken tot een nog waardevollere meststof, met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van kunstmest.
Bron: https://www.biogas-e.be/kenniscentrum/praktijk/kleinschalige-vergisting